Neke procjene pokazuju da alge čine veliki dio ukupne žive mase na Zemlji, što znači da su one dostupne u nezamislivim količinama. Primjena im je višestruka; više nisu samo sirovine u istočnjačkoj kuhinji, već su postale popularnima u gotovo svim zemljama svijeta; istovremeno su, zbog potencijalnih dobrobiti za zdravlje, često u središtu znanstvenih istraživanja.

Možemo ih zaista smatrati darovima prirode, jer osim što sadrže vrijedne nutrijente (visokokvalitetne proteine, vitamine E i B, nezasićene masne kiseline), mogu pomoći i na druge načine.
Alge koje su najviše istraživane su Spirulina i Chlorella, i brojna su istraživanja pokazala njihove povoljne učinke na zdravlje. Da spomenemo samo neke, osvrnut ćemo se na one najnovije. Istraživanja su pokazala da alga chlorella zbog visokog sadržaja željeza, folne kiseline i vitamina B12 može biti učinkovita u prevenciji anemije u trudnoći, koja se često javlja, kao i visokog krvnog tlaka koji prati trudnoću. Prema jednom indijskom istraživanju ekstrakt spiruline može biti koristan u terapiji kod trovanja arsenom, što je veliki problem u tim krajevima. Srećom, trovanje arsenom nije često u Evropi, ali je rizik od akumuliranja teških metala u tijelu priličan, posebice kod ljudi koji žive u velikim gradovima i na industrijskim područjima. Druga serija testiranja pokazala je da alge mogu vezati dio teških metala koji ulaze u tijelo, npr. olovo, pa se ono na taj način neće apsorbirati u krvi i može se izlučiti iz tijela.
Spirulina može pozitivno djelovati u puno širem opsegu, a ne samo kod spomenutog trovanja teškim metalima. Istraživanje provedeno nad pušačima u trajanju od šest tjedana pokazalo je da su u krvi grupe koja je uzimala spirulinu, razine vitamina C i E bile znatno više, dok su štetne posljedice djelovanja slobodnih radikala bile smanjene. Znanstvenici su na temelju tih rezultata zaključili da spirulina može biti važan sastojak zdrave, uravnotežene prehrane, posebice za one koji puše ili žive u sredini zagađenoj smogom.
Ove je rezultate potvrdilo i drugo istraživanje, u kojem se ispitivani učinci spiruline na dijabetes kod štakora: rezultati su pokazali da ona može pomoći u smanjenju visokih razina šećera u krvi, ali može imati i povoljan učinak na tjelesnu masu. Prema drugom istraživanju, zbog visokog sadržaja kalcija može smanjiti rizik od osteoporoze, koja se može pojaviti kao nuspojava lijekova koji se koriste u liječenju dijabetesa, te može pomoći u normaliziranju previsokih razina šećera u krvi (hiperglikemija) kao i previsokih razina lipida u krvi (hiperlipidemija).
Dobru vijest za sportaše i sve koji žele smršaviti donose istraživanja prema kojima ne samo da podiže izdržljivost i odgađa pojavu umora, već se kod uzimanja alge chlorelle povećava i sagorijevanje masnoća, pa može pomoći i u postizanju i održavanju zdrave tjelesne težine.
Alge su izvrsne dopune alkalnoj prehrani, stoga u kombinaciji sa zelenim biljkama koje imaju alkalizirajući učinak – kao npr. brokula, špinat, peršin, aloe vera, koje kao dio uravnotežene prehrane pomažu pravilan rad organizma i štite od slobodnih radikala – mogu biti posebno učinkovite.
Spirulina i chlorella imaju široku primjenu; bilo kao dopuna zdravoj prehrani ili povećanje izdržljvosti.

Spirulina Chlorella PLUS
Cijena: 220,00 kn
Članska cijena: 165,00 kn
169 BB
134,1 KB
100 tableta


Spirulina Chlorella PLUS – sastav jedne tablete

Spirulina, prah (Arthrospira platensis) 250 mg
Chlorella, prah (Chlorella pyrenoidosa) 250 mg
Pšenica, prah lišća (Triticum aestivum) 100 mg
Lucerna, prah lista (Medicago sativa) 100 mg
Biljni kompleks 140 mg
Celer, prah sjemena (Apium graveolens)
Alga kelp, prah (Ascophyllum nodosum)
Kupus, prah (Brassica oleracea)
Špinat, prah (Spinacia oleracea)
Maslačak, prah korijena (Taraxacum officinale)
Peršin, prah lista (Petroselinum crispum)
Ekstrakt luteina (10%)
Ekstrakt rajčice sa 5% likopena (Lycopersicon esculentum)
Prokulica, prah lista (Brassica oleracea)
Crna rotkva, prah korijena (Raphanus sativus var.niger)
Aloe Vera, prah lista (Aloe barbadensis)
Brokula, prah nadzemnih dijelova (Brassica oleracea)
Izvori:
Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers – Sun Hee Lee M.S.a, Hae Jin Kang M.S.a, Hye-Jin Lee M.S., Nutrition Volume 26, Issue 2, February 2010, Pages 175-183
Chlorella pyrenoidosa Supplementation Reduces the Risk of Anemia, Proteinuria and Edema in Pregnant Women Shiro Nakano, Hideo Takekoshi and Masuo Nakano, PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION (FORMERLY QUALITAS PLANTARUM)
Volume 65, Number 1, 25-30, DOI: 10.1007/s11130-009-0145-9
Ergogenic and Antioxidant Effects of Spirulina Supplementation in Humans – KALAFATI, MARIA1,2; JAMURTAS, ATHANASIOS Z.1,2; NIKOLAIDIS, MICHALIS G.1,2;, Medicine & Science in Sports & Exercise: January 2010 – Volume 42 – Issue 1 – pp 142-151
Comparison between the effects of alcohol and hexane extract of spirulina in arsenic removal from isolated tissues – Saha SK, Misbahuddin M, Ahmed AU., Mymensingh Med J. 2010 Jan;19(1):27-31.
Alterations in beta-islets of Langerhans in alloxan-induced diabetic rats by marine Spirulina platensis – P. Muthuraman, R. Senthilkumar, K. Srikumar, December 2009, Vol. 24, No. 6 , Pages 1253-1256
Spirulina protects against Rosiglitazone induced osteoporosis in insulin resistance rats – Sumeet Guptaa, H.J. Hrishikeshvanb and Prabodh K. Sehajpal Diabetes Research and Clinical Practice Volume 87, Issue 1, January 2010, Pages 38-43
CaliNews Listopad 2011

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)