DAN NAKON – ŽIVJETI NAKON MOŽDANOG UDARA

Nakon moždanog udara naše djelovanje treba biti usmjereno ka očuvanju i obnavljanju neuroloških funkcija. Preparati koji su u prvoj liniji izbora su Zen thonic, Vein protex te Koenzim Q10.

1. ZEN THONIC – ekstrakti crvenog bobičastog voća i biljke Garcinia mangostana

Nekoliko studija potvrdilo je da unos polifenola iz crvenog voća potiče stvaranje živčanih stanica mozga. To je i zaključak studije Sveučilišta u Barceloni: Prehrana koja obiluje polifenolima i polinezasićenim masnim kiselinama potiče nastanak novih neurona.

Veliko zajedničko istraživanje Sveučilišta u Cincinnatiju, američkog Ministarstva poljoprivrede te kanadskog Ministarstva poljoprivrede, a objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry potvrđuje: Crveno bobičasto voće, a posebno borovnice pomažu očuvati mozak mladim. Rezultati su ohrabrujući i upućuju da bi stalna konzumacija dodataka s crvenim voćem mogla ublažiti neurodegenerativne promjene. Crveno voće pomaže i kod srčanih bolesti, regulacija šećera , regulacija masnoća, bolesti urinarnog trakta.

Doziranje: 3×1 žlica dnevno poslije obroka

2. VEIN PROTEX – oligomerni proantocijanidini (OPC), vitamin C, hesperidin

Kombinacija nutrijenata u Vein protexu može se smatrati idealnom kombinacijom za zaštitu integriteta krvnih žila i kapilara, presudnih za oporavak stanica mozga nakon pretrpljenog moždanog udara. Također se uz ovu kombinaciju smanjuje izgled za ponavljanje udara. Poboljšanje neuroloških funkcija dokazano je u više istraživanja.

British Journl of Nutrition objavio je u listopadu 2009-te godine rezultate 5-tjednog istraživanja. Pokusne su životinje svakodnevno dobivale OCP te su na kraju podvrgnute memorijskim testovima. Grupa koja je dobivala OCP pokazala je značajno bolju prostornu memoriju i sposobnost prepoznavanja objekata od kontrolne skupine.

Zaključak je studije da OPC doprinose povećanju gustoće aksona, dendrita i sinapsi (živčanih završetaka i komunikacijskih jedinica neophodnih za prijenos živčanih signala).

Jedna njemačka studija također zaključuje da će moždani udar izazvati manja oštećenja i posljedice ukoliko su se koristili proantocijanidini.

Uloga C vitamina te hesperidina u preparatu Vein protex nadopunjava djelovanje OPC-a s kojima proizvode sinergijski učinak. Vidljivo je da je kolagen prisutan u svim dijelovima tijela, a vitamin C igra važnu ulogu u stvaranju kolagena. Bez dovoljno vitamina C kolagenska vlakna nisu čvrsta, što uzrokuje krhkost krvnih žila. Vitamin C važan je u stvaranju kolesterola u jetri i njegovoj pretvorbi u žučne kiseline. Potiče normalnu razinu kolesterola i LDL kolesterola u krvi. Utječe i na normalnu cirkulaciju, što je važno za rad srca te pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka.

Doziranje: 2×1 tbl dnevno, između obroka

3. Koenzim Q10 (ubikinon)

Osobe koje pretrpe moždani udar često imaju nepovratno oštećenje mozga kao rezultat prekida u opskrbi kisikom. Europski istraživači od nedavno ispituju koliko CoQ10, uz već postojeću posebnu tehniku za oporavak neuroloških oštećenja, može poboljšati rezultate tretmana. Ispitivane su dvije grupe pacijenata. Izabrano je 49 pacijenata, jedni su uz metodu hipotermije dobivali CoQ10 a druga grupa placebo. Prvoj grupi pacijenata doziran je koenzim 150 mg tri puta dnevno putem nazogastrične sonde tijekom 5 dana. Rezultati su bili zapanjujuće dobri. U prvoj grupi 3 -mjesečno preživljavanje iznosilo je 68% u usporedbi sa samo 29% u placebo grupi. Osim što smanjuje smrtnost uslijed moždanog udara, koenzim Q10 potiče oporavak neuroloških funkcija, poboljšava proizvodnju stanične energije bitnu za rad stanica srca i mozga.

Doziranje: 30 -120 mg dnevno, poslije obroka

4. Oxy max – tekući stabilizirani kisik

Uzimanje kisika i otpuštanje ugljičnog dioksida osnovna je životna funkcija svake stanice. Stanice koriste kisik za pretvaranje hranjivih tvari u kemijsku energiju (ATP). Na nedostatak kisika najosjetljivije su upravo stanice srca i mozga, tj.one koje imaju najveće potrebe za energijom.

Zbog važnosti kisika u staničnim procesima proizvodnje energije i uspostave homeostaze, sve se češće primjenjuju tzv-e biooksidativne terapije. Terapija kisikom ili oksi – terapija je oblik liječenja koji koristi kisik u elementarnom ili molekularnom obliku u cilju liječenja raznih bolesnih stanja i za jačanje imunološkog sustava. Bio-oksidativne terapije kao terapeutski pristup imaju cilj povećanje sadržaja kisika u krvi, u svrhu liječenja specifičnih bolesti koje su rezultat oslabljenog imunološkog sustava. (definicija terapije kisikom iz američke Medicinske enciklopedije).

Cilj bio-oksidativne terapije je:

a) ukidanje /promjena stanja ili procesa koji su prouzrokovani nedovoljnom razinom kisika u tijelu (npr. astma, udisanje dima i plinova, izloženost smogu, pušenje, respiratorne bolesti..)

b) ubrzanje liječenja i oporavka nakon traumatskih ozljeda/ infekcija putem povećanja količine kisika u tjelesnim tkivima (npr srčani/moždani udar, infekcije mekih tkiva i kostiju, upalne promjene na tkivima, ozljede i prijelomi, povrede kože ..)

Primjenom stabiliziranog kisika, kao jedne od bio-oksidativnih terapija, postiže se povećano vezanje kisika za hemoglobin i njegovo povećano prisustvo u stanicama, povećava se proizvodnja ATP-a (stanična energija), pospješuje se odstranjivanje anaerobnih mikroorganizama, poboljšava se absorpcija vitamina i minerala, veće koncentracije kisika u kapilarama poboljšavaju cirkulaciju krvi (jako važno kod ishemijskih bolesti srca, oslabljene cerebralne cirkulacije, nakon moždanog udara), potiče moždane procese, ublažava teškoće sa disanjem.

Primjena i doziranje: 20-60 kapi dnevno otopljenih u čaši vode, raspodijeljenih u nekoliko obroka . Oxy max kapi kisika potrebno je uzeti na prazan želudac (20-30 minuta prije obroka) te uvijek razrijeđene u čaši izvorske ili filtrirane vode.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)