Alergije u usponu

Jeste li znali da su danas alergije učestalije nego ikad prije. Čak jedno od petero djece razvije alergiju do 20. godine života, a procjenjuje se da približno 20% stanovništva boluje od nekog oblika alergije. U zadnjih 20 godina, pojavljivanje alergija se udeseterostručilo! Najčešći je alergijski rinitis, od kojeg u Hrvatskoj pati gotovo 400.000 ljudi.

ŠTO JE ALERGIJA?

Alergije nastaju kad organizam određene, inače bezopasne tvari, prepozna kao napadača tj. alergen. Ove tvari ulaze u tijelo kroz pluća, probavni trakt ili preko kože. Većina tih tvari je bezopasna, ali ih tijelo ponekad zamijeni za nešto što je štetno i nastoji ih odbaciti.
Alergija se stoga može smatrati neodgovarajućim ili pretjeranim obrambenim odgovorom na tvari iz okoliša.

ŠTO SE DEŠAVA PRILIKOM BLISKOG SUSRETA S ALERGENOM?

Kada alergen dospije u tijelo, počinje specifična reakcija organizma. Za svaku stranu tvar organizam stvara odgovarajuća antitijela (imunoglobuline IgE). Oni se vežu za receptore obrambenih stanica (mastociti) koji sadrže histamin. U trenutku vezanja mastociti otpuštaju histamin iz svojih vrećica u okolinu, a on uzrokuje širenje okolnih krvnih žilica i pojavu alergijskih simptoma. To se dešava u našem nosu (rinitis), spojnici oka (konjuktivitis), plućima (bronhitis i alergijska astma), crijevima itd. I tako pri svakom susretu s alergenom. Zbog toga alergija, kao i svaka druga upala, troši energiju tijela, iscrpljuje imunitet, guta zalihe minerala i vitamina čineći tijelo podložnijim drugim oboljenjima.

PODJELA ALERGIJSKIH REAKCIJA I SIMPTOMI

•Reakcije probavnog sustava (povraćanje, mučnina, proljev, zatvor…)
•Kožne reakcije (ekcem, dermatitis, osip, svrbež, urtikarija, angioedem)
•Oralni alergijski sindrom (osjećaj pečenja ili svrbeža jezika, otok jezika ili ždrijela)
•Reakcije dišnog sustava (kihanje, kašljanje, curenje nosa, svrbež i crvenilo vrška nosa, smanjenje ili čak nestanak njuha…)
•Reakcije na očima (crvenilo, natečeni kapci, suzenje očiju)
•Reakcije na centralnom živčanom sustavu (razdražljivost, pospanost, nemir)

Nutritivne alergije
Nutritivne alergije su alergije na pojedine namirnice ili kemikalije u hrani, a danas su sve češće. Najčešći alergeni u prehrani su kravlje mlijeko, žitarice, soja, rajčice, kupus, citrusno voće i sokovi, jagode, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci, čokolada, jaja, ribe, rakovi i školjke. Alergijske reakcije na hranu nerijetko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Česta je pojava na farmama da se životinjama u prehranu dodaju antibiotici koji kasnije, pri konzumaciji takve hrane, kod osjetljivih osoba mogu izazvati alergije. Kod nutritivnih alergija savjetujemo, uz izbjegavanje hrane na koju smo alergični, korištenje probiotika (Probiobalance, Ac zymes, Acidophillus), jer je dokazano da smanjuju alergijske simptome, poboljšavaju imunološki status te apsorpciju hranjivih tvari. Mogu ih koristiti svi bez obzira na dob.

GDJE POTRAŽITI POMOĆ?
I kod alergija pomoć možemo potražiti u neiscrpnoj riznici prirode. Prije svega ono što tražimo su tvari antihistaminskog djelovanja. To su tvari koje smanjuju ili sprječavaju oslobađanje histamina te tako donose olakšanje kod akutnih i kroničnih alergija. Za razliku od kortikosteroida koji se danas široko koriste, ovi prirodni antihistaminici djeluju podjednako uspješno, ali bez štetnih nuspojava.

Polifenoli i koenzim Q10 – dobitna kombinacija

Izdvojili smo po jednu kombinaciju za odrasle i djecu, sačinjenu od preparata, za koje smatramo, na osnovu dostupnih rezultata istraživanja i znanstvene literature, da bi mogle biti trenutno najučinkovitije. Naime, u prirodi se ističe jedna grupa biljnih spojeva koje zajedničkim imenom nazivamo fenolni spojevi (mangostin, flavonoidi, antocijanidini,…) potvrđenog antihistaminskog i antioksidativnog djelovanja te prirodni energetik i antihistaminik koenzim Q10. Uz navedene kombinacije, dobivate i vitamin C gratis.

ZenThonic

ZenThonic je vrlo ukusna mješavina koncentrata voćke mangostina (Garcinia mangostana), crvenog bobičastog voća (crno grožđe, jagode, brusnice, trešnje, borovnice, maline), te jabuke i kruške. Ovaj je voćni koncentrat posebna riznica biljnih tvari iz grupe fenola kojima po djelovanju nema premca u prirodi. Poznato je već dulje vrijeme da su polifenoli najjači antioksidanti u prirodi, a zaista su posebni. Posjeduju antihistaminska (antialergijska), antitumorska, antibakterijska i antigljivična svojstva. Antihistaminsko svojstvo mangostina i crvenog bobičastog voća dokazano je u brojnim istraživanjima. Zanimljivo je ono objavljeno 2002.godine (Biol Pharm Bull.) gdje je zabilježeno da je iscrpina mangostina postigla bolji antihistaminski efekat od uobičajenog biljnog lijeka (Rubbus s.) koji se u Japanu koristi kao lijek protiv alergije. Kada bi iz riznice prirode trebali izdvojili nešto posebno korisno za zdravlje svoga djeteta zasigurno bi crveno voće i mangostin bili naš izbor.


Koenzim Q10
Osim ostalih pozitivnih učinaka na organizam, CoQ10 pokazuje i antihistaminsko djelovanje te tako smanjuje ili sprečava alergijsku reakciju uzrokovanu otpuštanjem histamina. Ujedno jača imunitet jer potiče sazrijevanje stanica imuno sustava te proizvodnju antitijela. Jedan je od najboljih antioksidanata topivih u ulju. Preporučujemo njegovo korištenje nekoliko tjedana prije pojave alergije ako je ona sezonska, ili konstantno tijekom godine ukoliko se radi o alergiji na prašinu, dlaku, grinje, hranu. Zanimljivo je da je razina koenzima Q10 kod osoba koje su razvile alergiju u poznijim godinama jednaka razini koenzima kod umirućih osoba. Koenzim Q10 ne izaziva pospanost, čak dapače, djeluje kao energetik.

Vitamin C
Vitamin C ima mogućnost sprječavanja ili ublažavanja alergijskih reakcija, primjerice na kućnu prašinu ili životinjsku dlaku. Također, je dokazano da vitamin C pomaže u prevenciji i olakšanju simptoma astme kod astmatičara kod kojih je čest manjak vitamina C. Vitamin C treba uzimati kroz duže vremensko razdoblje da bismo postigli optimalne rezultate. Antialergijsko djelovanje samog vitamina C pojačava se njegovim kombiniranjem sa bioflavonoidima.

ProbioBalance
Probiotici su djelotvorno oružje u prevenciji i terapiji mnogih infekcija i upala, a dokazano je pozitivno djelovanje probiotičkih tvari u organizmu kod raznih vrsta alergija, neurodermitisa i astme. Probiotici djeluju na naš imunološki sustav na više načina i to direktno i indirektno. Potiču obrambeni odgovor organizma povećavanjem broja antitijela u organizmu i djelovanjem specifičnih obrambenih stanica, osiguravajući zdravu mikrofloru crijeva utječu na smanjenje toksičnih spojeva u crijevima i njihov prodor u krv olakšavaju apsorpciju hranjivih tvari, sudjeluju u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje služe kao hrana stanicama sluznice crijeva, pa osiguravaju cjelovitost sluznice što je posebno važno kod nutritivnih alergija. Kako je dokazana povezanost nastanka alergija i narušenja fiziološke crijevne flore, bez probiotika ne možemo zamisliti niti jedan prirodan i cjelovit odgovor na alergije.

OSTALI PROIZVODI KOJI MOGU POMOĆI KOD ALERGIJA
Noni sok
Djelovanje Nonija je adaptogeno, njegove djelatne tvari, a na prvom mjestu kseronin, pomažu općenito sve regulatorne procese tijela. Do sada je zabilježeno da noni smiruje pretjerano izlučivanje sluzi (nos, ždrijelo, pluća) tako karakteristično za alergiju, te djeluje antioksidativno i smirujuće. Djelovanje nonija osobito dolazi do izražaja kod alergijskog bronhitisa te astme. Preporučujemo višemjesečno korištenje 1 čepa dnevno, uz probiotike Probiobalance.

VeinProtex
Najnoviji proizvod u Calivita lepezi je pravi biser za sve one koji žele smanjiti probleme koje donose godine, kao što su hemenroidi, problemi krvožilnog sustava, te alergije. VeinProteX sadrži oligomerne proantocijanidine (OPC) koji uz vitamin C, donose olakšanje kod različitih tipova alergija i astme. Glavni mehanizam djelovanja OPC-a je inhibicija (zaustavljanje) oslobađanja i djelovanja histamina što donosi smanjenje alergijskih simptoma – oticanja, upale, bolova. Nadalje, snažno antioksidativno djelovanje zaustavlja katalitičku aktivaciju enzima oksigenaze. Ova grupa enzima poznata je po tome što reagiraju na prisustvo histamina dozvoljavajući ispuštanje upalnih molekula što se očituje kao fizička manifestacija alergije. Čak se i za vrijeme sezone alergija, kada nije bilo vremena za pripremu, može osjetiti značajno smanjenje fizičkih simptoma alergije. Posebno je važno da se primjena OPC-a ne kosi sa imunoterapijom jer OPC ne sprječavaju tvorbu antitijela na specifične alergene.

Strong Bones (kalcij i magnezij)
Kalcij je najaktivniji makroelement u ljudskom tijelu. Kalcij nije odgovoran samo za gustoću kostiju već i za pravilan ritam srca, kontrakciju mišića, prijenos živčanih impulsa. No, ne smijemo zaboraviti da je kalcij jedan od elemenata koji mnoge od alergijskih reakcija može učinkovito otkloniti. Osobito je koristan kod alergije na sunce i nekih alergijskih reakcija na hranu. U akutnim alergijskim reakcijama pojačano se troši pa ga je potrebno nadoknaditi. Tada je dnevna doza 1000-1200 mg.

——————————————————————————–

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)