Čist i uredan dom osigurava bolje i zdravije opće stanje duha i tijela. Iako redovito čišćenje pomaže održati naš dom čistim i može spriječiti širenje plijesni, gljivica i bakterija, isto tako može biti i štetno za naše zdravlje i okolinu.Razmislite. Nema potrebe za korištenjem tako velikog broja opasnih tvari! Učinite nešto za svoju okolinu i svoje zdravlje! Koristite ekološka sredstva  za čišćenje, te osim svoga doma, ostavite iza sebe i čist planet za buduće generacije!
Na koji način se uništava okoliš?
Najvažniji sastojci deterdženata su tzv. tenzidi (površinski aktivne tvari). Većina tenzida potječe od naftnih derivata. Nafta nije obnovljivi izvor energije. Njene količine su ograničene, dok istovremeno njena eksploatacija uzrokuje ogromno zagađenje okoline, a da i ne spominjemo katastrofe i havarije tijekom kojih dolazi da ispuštanja velikih količina nafte u oceane i mora. Fosfati su često korišteni tenzidi koji povećavaju učinkovitost deterdženata, međutim njihov učinak na okoliš jednak je onome umjetnih gnojiva. Kada deterdžent koji sadrži fosfate dospije u kanalizaciju, može doći i do voda tekućica, rijeka, mora i oceana. Zbog toga dolazi do brze invazije algi, poglavito u jezerima i rijekama, koja rezultira zagađenjem vode. Iako se fosfati mogu ukloniti iz otpadnih voda, taj je proces vrlo skup i uključuje korištenje posebnih kemikalija. 

Tko je ugrožen? 
U Sjedinjenim državama postoji ukupno 60-ak Centara za kontrolu otrovanja (Poison Control Center) sa 24-satnom besplatnom telefonskom linijom koja se može nazvati ukoliko postoji bojazan od izloženosti trovanju ljudi, djece ili kućnih ljubimaca. Udruženje Centara za kontrolu otrovanja (koje obuhvaća sve Centre za kontrolu otrovanja u Sjedinjenim državama) izdaje godišnji izvještaj o radu centara, koji uključuje i statističke podatke o tvarima koje su uzrokovale najveći broj trovanja u datoj godini. U 2009. centri su zaprimili 2,479.355 poziva o mogućem trovanju; 93,8% slučajeva dogodilo se u domu a 65% (!) se odnosilo na djecu ili tinejdžere. 80% poziva odnosilo se na djecu ispod 5 godina! 
Prvi na listi najčešćih uzročnika trovanja su analgetici, na drugom mjestu je kozmetika, a na trećem su sredstva za čišćenje kućanstva! 

Što treba izbjegavati?
Najopasnija sredstva za čišćenje nose oznaku „Opasno“ i „Nagrizajuće“.  Proizvodi koji djeluju nagrizajuće mogu ozbiljno oštetiti površinu kože, a u slučaju dodira s očima ili gutanja mogu izazvati trajne ozljede ili čak smrt. U kombinaciji s drugim proizvodima njihov učinak je nepredvidiv, stoga NIKADA nemojte miješati kemikalije! U slučaju bilo kakvog otrovanja odmah nazovite liječnika! Ako dođete u dodir s nekom tvari za koju ne znate je li otrovna ili ne, i kako postupiti, informacije možete dobiti i u Centru za kontrolu otrovanja u Zagrebu na tel.             (01) 2348 342      

Raspodjela svih poziva prema dobnim skupinama (2009.)

  • djeca 65%
  • odrasli 34%
  • dob nepoznata 1%

Raspodjela svih poziva unutar dobne skupine ispod 20 godina (2009.)

  • mlađi od 5 godina 80%
  • između 6 i 12 godina 9%
  • između 13 i 19 godina 10%
  • djeca nepoznate dobi 1%
Izvori:
http://watoxics.org/healthy-living/healthy-homes-gardens-1/factsheets/cleaningproducts
– Philip Dickey, Washington Toxics Coalition –  Safer Cleaning Products
http://www.aapcc.org/dnn/Portals/0/correctedannualreport.pdf
2009 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers’ National Poison Data System (NPDS): 27th Annual Report – ALVIN C. BRONSTEIN, MD; DANIEL A. SPYKER, PhD, MD; LOUIS R. CANTILENA, JR, MD, PhD; JODY L. GREEN, PhD, BARRY H. RUMACK, MD; and SANDRA L. GIFFIN, RN, BSN, MS

Akcija!
Ako tijekom promotivnog perioda na istom računu kupite svih 5 CaliClean proizvoda na poklon dobivate CaliVita torbu. Torba je veselog proljetnog dizajna i napravljena je od ekološkog materijala (ponuda vrijedi do isteka zaliha). 

Izvor: CaliNews lipanj 2011.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)